اسکن سه بعدی چیست؟ تاثیر دستگاه اسکنر سه بعدی در مهندسی

تعریف اسکن سه بعدی

تعریف جامع و کلی اسکن سه بعدی را می‌توان به این صورت بیان کرد: دستگاه اسکن سه بعدی وظیفه تجزیه و تحلیل اشیایی که در پیرامون ما در دنیای واقعی وجود دارند را بر عهده دارد تا با جمع‌آوری داده‌های دیجیتال که از شکل ظاهری و اندازه اجسام بدست آمده است، بتواند تصویری سه بعدی در کامپیوتر به ما ارئه کند. ایجاد یک ابرنقطه از نمونه‌های هندسی از سطح یک موضوع و شبیه‌سازی مجازی اشیاء، تعریف علمی‌تر و دقیق‌تر اسکن سه بعدی می‌باشد.

امروزه از فن‌آوری‌های مختلف در جهت ساخت و تولید یک اسکنر سه بعدی استفاده می‌شود. قیمت دستگاه‌های مختلف اسکن سه بعدی با توجه به فرآیندی که در ساخت آن استفاده می‌شود تعیین می‌شود. شایان ذکر است که هر فناوری هم برای خود دارای هزینه بود و ممکن است مزایا و معایبی را نیز به دنبال داشته باشد. ضمنا می‌بایست در نظر داشت که تکنولوژی ساخت این دستگاه‌ها هنوز در ابتدای راه است و تا رسیدن به فرآیند معقول و کم‌هزینه و بدون عیب راه‌ زیادی در پیش است.

اسکن سه بعدی چیست؟ دستگاه های اسکنر غیر تماسی

 

کاربردهای مختلفی را می توان از استفاده این تکنولوژی در بخش های مختلف صنعت عنوان کرد:

  • ساخت انواع اعضای مصنوعی و مهندسی در صنعت
  • نمونه سازی
  • استفاده در بخش‌های کنترل کیفیت
  • مستندسازی مصنوعات فرهنگی
  • مهندسی معکوس
  • اسکن سه بعدی انواع قالب های پلاستیکی و یا فلزی

 

اسکن سه بعدی و مهندسی معکوس

 

 مهندسی معکوس  یکی از روش‌های مدرن در صنعت است که به کمک آن محصولی که قبلا تولید شده پس از بررسی های فنی و تغییرات لازم، طراحی گردیده و قطعه با مد نظر قرارا دادن این تغییرات، بازسازی می‌گردد.

در این راستا، توانایی فنی مهندسین در کنار استفاده از ابزار آلات پیشرفته می‌تواند بر کیفیت و سرعت عملیات مهندسی معکوس تاثیر بسزایی بگذارد. دستگاه پیشرفته اسکن سه بعدی (دیجیتایزر) یکی از سخت‌افزارهای بسیار قدرتمند و جدید در این زمینه است که بوسیله آن می‌توان ساخت قطعه جدید را بسیار سریعتر، کم هزینه تر و دقیق تر انجام داد. با استفاده از اسکنر سه بعدی (دیجیتایزر) می توان از انواع قالب ها، ماکت ها و یا یک قطعه در ابعاد مختلف و با کاربردهای متفاوت، طرح سه بعدی تهیه کرد و در صورت لزوم با استفاده از نرم افزارهایی چون ctaia, Geomagic , solidworks و … ، تغییرات لازم را بر روی فایل اسکن ایجاد کرده و در نهایت، از فایل اسکن سه بعدی جهت کار با ماشین آلات صنعتی نظیر دستگاه CNC ،پرینتر سه بعدی و یا لیزر بهره برد. 

 

اسکن سه بعدی چیست؟ دستگاه اسکنر سه بعدی تماسی

انواع اسکنر سه بعدی

امروزه اسکنرهای سه بعدی جهت اسکن کردن و تهیه ابر نقاط – که هندسه ظاهری قطعه را مشخص میکند-  استفاده میشوند. دو نوع مختلف از این اسکنرها وجود دارند:

  • اسکنرهای تماسی: این اسکنرها از یک پروب تماسی بهره میگیرند که بصورت اتوماتیک، سطح ظاهری قطعه را اسکن میکنند.
  • اسکنرهای غیر تماسی: طیف وسیع اسکنرهای غیر تماسی موجود در بازار، میتوانند بدون هیچگونه تماس فیزیکی با خود قطعه، اطلاعات فیزیکی آنرا در اختیار ما قرار دهند.این اسکنرها  از لیزر و یا اشعه نوری و همچنین سنسورهای  CCD برای تهیه ابر نقاط استفاده میکنند.